Sulyán Judit rendkívül érdeklődő, aktív, motivált személyiség. Az iskola természettudományos és reál tehetséggondozó műhelyeinek támogatottja, tehetségígéret (Hamvas Béla Gimnázium, Oroszlány).  Leginkább a fizikát és a matematikát kedveli. Mérnök szeretne lenni, az irány még nem alakult ki. Focizik és táncol szabadidejében.

Szeretne viszont adni a családjának, mert már most úgy látja, sokat kapott….

Valkó Andrea, az édesanyja áll rendelkezésünkre a családból.

Beszéljen kicsit magukról, a családról, a tehetséges gyerekéről!

Judit 16 éves. Kiskora óta foglalkozik érdeklődése szerint a tanulás mellette valami mással, például táncolt, lovagolt, zenélt 5 évig – 3 évet furulyázott és 2 évet zongorázott, a lány focit 8 éves korától műveli, először fiúk között, a napokban megyei U/18 női válogatóba hívták el.

Jelenleg a DanceReform Showtánc Egyesületben (Oroszlány) 2019 óta táncol, csoportban érik el a produktív sikereiket. Jelenleg is egy nagy showra készülnek júniusban. A tánc valóságos lelki tuning számára. Az U/18 női megyei bajnokságon 3. helyezést ért el a csapattal – 2021.

Autodidaktaként zongorázik, fest alkalmanként, szórakoztatja magát. Engedtük, tehette azt, amiben örömét lelte, ettől még a családi munkákból is kiveszi a részét.

Az erős reál beállítottság általános iskolában még nem mutatkozott meg, gimnáziumban alakult ki, ahol a tanárai azonosították a tehetségét, orientálták. Nagyon sokat fejlődött, nőtt a lendülete, élvezi az órákat, a tanulást.

Otthon sokat beszélgetünk kommunikálunk. Mi nem jelöltünk ki utat számára, irány mutatunk, abban, amiben jó; hagyjuk: ő találja meg az utat.

Hogyan és mikor derült ki az Ön számára, hogy a gyermeke tehetséges?

Nem tehetségben gondolkodtunk, erre az iskolai azonosítások világítottak rá.

Természetesen gondolkodtunk a Juditról: úgy élje meg a gyerekkorát a testvérével együtt, hogy tudja, támogatva van. Azt tartom, aki gyereket vállal, legyen ideje rájuk, ők az élet továbbvivői, a jövő. Egyedül nevelem a gyerekeket. Kapok az apától segítséget, jó viszonyban élünk, nulla a rosszindulat egymás felé. Kompromisszumokat kellett kötnünk. Megállapodtunk egy értékrendben, azt közvetítjük mindketten: szeretetteljes, támogató, következetes szülői jelenlét.

Az Öccse nyolcadikos. Otthon mindent hagytam kipróbálni, amikor érdekelte őket: mosogatni, főzni, takarítani. Ha segíteni akarnak tegyék, ebben ne korlátozzuk, ne kapjon visszautasítást. Ha azt kap, ezt kétszer el lehet játszani, utána a gyerek is nemet mond. Így könnyebb volt kialakítani azt, hogy otthon mindenkinek van dolga: a ruhákat el kell pakolni, a szobáját rendben tartani, lakás takarításában segíteni.

Nem hagytuk parttalanul váltogatni aszerint, amit épp akar. Átbeszéljük, mi, miért történik, mik az okok és következmények. Például abba akarta hagyni a focit, akkor kitértünk olyasmire is, hogy lehet időszakos érzelmi oka a sporttól való eltávolodásnak, konfliktus esetén: másnak is vannak szempontjai, adjunk esélyt a megoldásra….

Hogyan változtatta ez meg a család életét, mindennapjait?

Logisztika biztosítása erős változást, rugalmasságot igényel… az apával megosztottuk a teendőket Apa a focit és minden meccset megold, hozza, viszi; a táncot, és a lovaglás az enyém barátok szüleivel összefogva. A zenetanulás biztosítása is megoldást igényelt egy időszakban aztán úgy láttuk, két területre koncentráljunk. Az autodidakta zenetanulás, alkalmankénti előadások folytatódnak otthon.

Kapott-e támogatást, segítséget a gyerek tehetsége kibontakozásához, illetve a szülő maga ahhoz, hogy ő mit tehet? Igényelne-e ilyet, ha igen, mit?

A támogatás a családi büdzséből történt és így van ez most is, kivéve az iskolai tehetséggondozó többleteket. Ezekkel a legfontosabbat kapjuk meg, a tudományos pályára a lehetőségeket.

Mit gondol, min múlik a tehetséges gyerek sikere, mitől függ az, hogy ki tud-e bontakozni a tehetsége?

A szülői hozzáállás, az érzelmi intelligencia, a megfelelő kommunikáció, a bizalomteljes szülő – gyerek kapcsolat az alap. A kisgyerek érdeklődését, tevékenységek kipróbálását ne utasítsuk vissza, hogy ne kallódjanak el ezek az energiák. Oda kell fordulni a gyerekhez, komolyan venni, közben szelíden terelgetni. Ha kamasz mindenkor készen állni az őszinte bizalmi beszélgetésre, meghallgatni, amikor nyitott, nem erőltetve, érdeklődést mutatva.  

Mit javasolna más szülőknek, akik támogatni szeretnék tehetséges gyereküket, mire figyeljenek nagyon oda?

Kulcs a figyelem, fontos meghallgatni az ötleteit, céljait, gondolatait, hagyni kibontakozni; irányt mutatni, nem gátakat építeni. Fontos, hogy megtaláljuk minden életkorban a közös pontokat, hogy tegyünk egymás felé gesztusokat, például tollasozzunk, ha kéri, munka után is, így máskor ő tesz gesztust.

Sohasem tudhatjuk teljesen jót teszünk-e…. Mást kaptunk, mást adunk tovább – kell tudatosság ebben…