A Nemzeti Tehetség Központ (NTK) a magyar tehetséggondozás területének kiemelt szereplője. A Központ elsődleges feladata a fiatal tehetségek azonosításának segítése, a tehetséges fiatalok támogatása, de emellett közösségépítő és mentoráló szerepet is vállal, kutatásokat végez, szakmai programokat valósít meg. A Központ szolgáltatásával eddig már több tízezer fiatal tehetség találkozott, számos – a tehetséges fiatalok, illetve az őket támogató szakemberek részére készült – képzés valósult meg.

A Nemzeti Tehetség Központ a tehetségek és a tehetséggondozás ügyének elkötelezett támogatójaként, minden tevékenységével igyekszik a lehető legtöbbet megtenni a tehetséges diákok felkarolásában és képességeik érvényre juttatásában, hogy megtalálhassák a helyüket akár a tudomány, a sport, vagy a művészetek világában.

KÖZPONTBAN A TEHETSÉG!

Az intézmény tevékenységei közül kiemelkedő a világon egyedülálló „Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram”, amely azokat a tehetséges fiatalokat támogatja, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni vagy nyernek felvételt. Az NTK egyik zászlóshajója a „Snétberger Program”, amely középpontjában a különleges zenei tehetséggel rendelkező roma és hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozása áll. A Központ szervezi a legkiválóbb tehetséggondozó szakemberek, pedagógusok, szervezetek és települések elismerését megvalósító „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díj pályázati folyamatát, valamint az OKTV díjkiosztó rendezvényt. A Nemzeti Tehetség Program által kiemelten támogatott fiatalok számára alumni közösséget szervez, a külföldön tanuló magyar fiatalok tehetséggondozását, a hazai munkaerőpiaci szereplőkkel való kapcsolataik fejlesztését támogatja programjaival. A START Programmal a fiatal tehetségeket támogatják startup vállalkozásuk létrehozásában. Az NTK kiemelten kezeli a „Londoni Tehetség Központ” projekt népszerűsítését, amely rendezvényeivel, képzéseivel a külföldön élő magyar fiatalok tehetséggondozásában vállal szerepet.

Az NTK elkötelezett a Nemzeti Tehetség Program legfőbb célkitűzése – a magyar tehetségek felkutatása és tehetségük kibontakoztatásának elősegítése – iránt, munkája során ezért szoros kapcsolatot ápol a terület szakmai képviselőivel. A Központnak a tehetséggondozás területén betöltött szerepe mellett kiemelt célja a kulturális sokszínűség, a szociális érzékenység, a tehetséges fiatalok fokozott társadalmi felelősségvállalásának, a tehetségsegítők megbecsülésének és a társadalom támogatottságának növelése is.

A Tehetség a családban portált azzal a céllal hozta létre a Nemzeti Tehetség Központ, hogy általa közvetlenül is támogatni tudja azokat a családokat, amelyek tehetséges gyermeket nevelnek. A tehetségkibontakozás folyamata sokszor nehézségekkel teli, melyben a támogató szakemberek (tanárok, edzők) mellett a családoknak is kiemelt szerep jut, e két csoport együttműködése a siker záloga. A Nemzeti Tehetség Központ saját eszközeivel igyekszik ezt segíteni.

Milyen tartalmakkal segíti Önt a honlap?

Dia1
Dia1
TehetségMozaik
TehetségMozaik
Családlátogatás
Családlátogatás
Ajánló
Ajánló
Tudásmorzsák
Tudásmorzsák
Programajánló
Programajánló
Intézménykereső
Intézménykereső
previous arrow
next arrow