Minősített Tehetséggondozó Műhelyeink bemutatása.

Az intézmény nyolcosztályos általános iskola: párhuzamos (a és b) osztályok működnek 1-8. osztályig. Beiskolázási körzete a József Attila lakótelep, de tendencia, hogy a Középső- és Belső-Ferencvárosból, illetve a szomszéd kerületekből is egyre több gyermeket íratnak az intézménybe. A tanulók létszáma 300-350 között mozog. Két egyedi programját: a sakkiskola programot, illetve a falmászást is kiemelkedő infrastruktúra támogatja. 

Hat területen folytat kiemelt tehetséggondozó tevékenységet: a) helytörténet; b) alsós Öko-projekt; c) képességfejlesztő sakkoktatás az alsó tagozatban a Polgár Judit Sakkalapítvány által kifejlesztett Sakkpalota program alkalmazásával; d) Bozsik-program; e) iskolai szabadidős programok f) szakköri élet (pl. falmászás). 

„Tehetséggondozó sakkoktatás. Kompetenciafejlesztés adaptációval” című jó gyakorlata sokoldalú képességfejlesztést tesz lehetővé tanórai keretek közt éppúgy, mint tanórán kívül. Ez pozitívan hat a személyiségfejlődésre éppúgy, mint az iskolai teljesítményre. Adaptációjára több intézményben is sor került (pl. Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola). 

Multiplikátori szerepét tehetséges diákoknak a sakkpalota programba való bevonzásával, valamint a Belső-Pesti Tankerületben és a környező kerületek iskoláiban, óvodáiban sakkszakkörök alapításával látja el. 

Budapest IX. Kerületi Kosztolányi Dezső Általános Iskola

Cím: 1091 Budapest, Ifjúmunkás u. 1. 

Honlap: kdaltisk.hu 

E-mail: kdaltin@kdaltisk.sulinet.hu 

Telefon: +36 1 / 282-6484 

Mobil: +36 30 / 259-1512