Magyar Flóra a természettudományok közül a biológiát, a matematikát szereti leginkább. Ezeken a területeken tehetségesnek tartja magát. A gimnáziumban (Hamvas Béla Gimnázium, Oroszlány) végzett tehetségdiagnosztika és tehetségfejlesztés ezzel összhangban van. Orvosi egyetemre készül jelenleg, segíteni szeretne másokon, mert ez jó.

Több sportágat kipróbált, jelenleg kosárlabdázik, ami kikapcsolódás, játék számára, nem teljesítményterület.

Célokat tűz ki, ezekért tesz, küzd. A tehetségterületek felismerése után meghozta a felnőttek számára is az egyik legnehezebb döntést és lépett, képes volt váltani. Óvodás korában kezdett balettozni, a szívéhez nőtt e terület, itt voltak célkitűzései. Sokáig nem merte, nem akarta otthagyni, ugyanakkor erősödött az érzés, mást szeretne… sikerült elengednie, új területeket, célokat lelnie. Tizedikes.

Néha úgy látja, más, mint a diáktársak, máskor nem. Ha más, abban más, hogy többet akar, ha valakinek kell segítség segít.  

Magyar Melinda, az Édesanyja válaszolt a kérdéseinkre.

Beszéljen kicsit magukról, a családról, a tehetséges gyerekéről!

A családunk négy fős, Flórának egy öccse van, 12 éves.

A férjemmel régóta ismerjük egymást, mi is ide, a Hamvasba jártunk. Kiegyensúlyozott a családunk. mindketten szeretjük a munkánkat, stabil anyagi hátteret adunk a családunknak.

Sokat utazunk, mindent igyekszünk megmutatni. Nyitottak vagyunk, nagy baráti társaságunk van, jók az emberi kapcsolataink. Közel élnek és támogatók a nagyszülők. Szerencsésnek tartom magunkat.

Flóra az általános iskolában is szorgalmas volt, nem kellett ösztökélni, kérés nélkül tanult; odaszántan balettozott, sportolt.

A gimnáziumi tanulmányok idején láttuk igazán, hogy magas szinten műveli a tanulást, nem lett a váltásból nehézség, sőt, szárnyal, élvezi, hogy azt tanul, amit szeret, s ebben támogatók a tanárai…

A sportban is vannak céljai, de nem versenycélok: táblavezetés tanfolyamot végzett, közreműködik időmérőként, eredményjelző táblát vezet.

Önálló, kezdeményező, nyitott a Lányunk: kitervelte, vizes világbajnokságra önkéntesnek jelentkezik, így nyelvet tanulhat, embereket ismerhet meg.

Törekszünk, hogy ne korlátozzuk a gyerekeket az érdeklődéseik terén. Vannak azonban alapszabályaink, keretek egymás tiszteletben tartásához.  

Hogyan és mikor derült ki az Ön számára, hogy a gyermeke tehetséges?

Folyamatos jó teljesítményt láttunk. Az általános iskola végén indult a reál és természettudományos érdeklődés, a kibontakozás a gimnázium 1.,2. osztályában lett nyilvánvaló az iskolai tehetségszűrések, majd támogatás során.

A tudatosulás most zajlik bennünk igazán, pont ez a program hívta fel a figyelmünket.

Azt gondoljuk a tehetségét nem versenyeredményekben mérjük, igazolhatjuk elsősorban (nem versengő típus), hanem tanulási eredményességben és folyamatos motiváció meglétében.

A gimnázium tehetségtámogató versengő és nem versengő diákok tekintetében egyaránt.

Hogyan változtatta ez meg a család életét, mindennapjait?

Nem változtatta meg. Tovább támogatjuk mindnyájan a beállítottsága szerinti fejlődését, haladását. Ez a dolgunk. Azt tudjuk, hogy ha nem orvos, hanem mérnök lesz, akkor is benne van, hogy fejlődni, alkotni akar.

Kapott-e támogatást, segítséget a gyerek tehetsége kibontakozásához, illetve a szülő maga ahhoz, hogy ő mit tehet? Igényelne-e ilyet, ha igen, mit?

A Hamvas Gimnáziumtól természettudományok, matematika terén nagyon sok támogatást kapunk. Most kezdtünk el gondolkodni azon, hogyan is támogathatnánk még inkább.

Mit gondol, min múlik a tehetséges gyerek sikere, mitől függ az, hogy ki tud-e bontakozni a tehetsége?

A stabil, mentális, fizikai, anyagi biztonságot adó családi háttér a legfontosabb ahhoz, hogy ki tudjon bontakozni egy gyerek, a tehetsége.

Az értelmi képességek, a koncentráció, a racionális, célirányos, következetes gondolkodás, a kitartás szintén szükséges a gyerek részéről.

Mit javasolna más szülőknek, akik támogatni szeretnék tehetséges gyereküket, mire figyeljenek nagyon oda?

Legyen támogató attitűd, teremtsenek stabil, kiegyensúlyozott családi hátteret, ne féltsék a kudarctól, állítsanak kereteket, ésszerű határokat.

Bármerre halad, ne a meg nem valósult álmainkat valósíttassuk meg általa, tartsuk tiszteletben, hogy önálló személy. Szeressék!